Предложения за плащане на общите сметки


Уважаеми съкооператори,

Получи се огромна сметка за ток за асансьора, която надхвърля 250 лв. Смятам, че ще бъде по-честно, ако частта от тази сметка, която надхвърля прогнозната месечна сметка за ток (30 лв), която е калкулирана в месечната такса, заплащана от живущите, да бъде поделена между тези, ползвали асансьора като товарен през времето от 23.07.2009 г. до 19.10.2009 г.(през който период е натрупана тази сметка).
Приканвам всички живущи и собственици да оставят своя коментар по този въпрос в полето за коментари по-долу. А тези, които са ползвали асансьора като товарен през споменатия период, нека се свържат с Домоуправителя чрез формата за контакт на страницата Контакти.

И относно плащането на тока, консумиран от абонатната станция: Предлагам той да бъде разпределен между апартаментите, в които се живее и между офисите, тъй като топла вода и парно се ползват и в офисите и не е коректно сметката да бъде плащана само от живущите, а не и от офисите. Предлагам сметката да се раздели спрямо сумарния процент от процентите идеални части от общите части на сградата за всеки населяван обект.

Решението трябва да бъде взето най-късно до вторник. След вторник асансьорът може да бъде спрян, заради неплатени сметки.

Успешен ден!
Управителя

13 thoughts on “Предложения за плащане на общите сметки”

 1. Подкрепям домоуправителя за полаганите усилия за справяне с проблемите в кооперацията.
  Предлагам:
  1. Да се свика общо събрание на кооперацията.
  2. До вторник домоуправителя и касиера да дадът отчет за приходите и разходите.
  3. Да се изготви справка за обитаемите апартаменти и офиси.
  4. На предстоящето събрание да бъде поканен отговорен представител /управител/ на най-големият собственик в сградата „МЕГАТУРС“
  5. Да се отчетат всички топломери и водомери за топла вода и информацията за стойностите да се предаде на фирмата за топлинно счетоводство. Към 21. 11. 09г. топла вода плащат 10-12 апартамента, а ползват 40 от там кубика топла вода на плащащите е 15 лв. при нормална цена от 5-6 лв.
  6. Да се монтира електронна система за ползване на асансьора струва само около 250 лв. /на апартамент около 6-7 лв./
  Надявам се предложенията да бъдат обсъдени и взети под внимание.

 2. Смятам предложението на домоуправителя за напълно разумно и предложението на г-жа Кипрова за монтиране на електронна система за ползване на асансьора също! МОЛИМ да бъдем уведомени за евентуално общо събрание.

 3. Подкрепям домоуправителя за предложенията,наистина има нужда от събрание!
  Няма да е лошо и външната врата на сградата да се заключва и да може да се отваря през домофонната система.

 4. Забравих да кажа вчера,че сам от 36 ап.:))

 5. За всички, желаещи свикване на събрание, съм длъжен да ви напомня, че ако не сте собственик, трябва да имате собственоръчно подписано пълномощно от собственика, за да можете да го представлявате на събранието. Без такова пълномощно, няма да имате право на глас, но можете да споделите Вашето виждане за нещата.:)
  Във връзка със събранието, нека всички напишат точките, които биха искали да бъдат обсъдени на него, както е направила г-жа Кипрова и г-н Манолов.

 6. Здравейте,
  Напълно сме съгласни с предложенията по-горе. Въпреки че не сме собственици, а само наематели, искаме да поставим и няколко други въпроса (вероятно касаещи всички):

  – Традиционно свети крушката до асансьора в мазето – поради тази причина изгаря, а няма желаещи да я подменят;
  – Постоянно се извършват пробивни дейности извън нормалният часови диапазон;
  – Напоследък наши саседи ни натрапват музиката която обичат да слушат – след 22ч. това е изключително неприятно;
  – Все по-често гости на живущи в кооперацията паркират пред гаража, без да оставят телефон за връзка. Това налага викане на „паяк“ което е разход както за виновника така и за потърпевшият. Цената на повикване е 15лв., освен глобата която виновника заплаща. Забелязвам че потърпевши съседи все още имат изключителна търпимост и за сега няма спукани гуми.

  Според нас, най-нормално е да има лице което да се занимава и с подръжката на кооперацията. Нормално е това да е платена позиция. По този начин ще можем да изискваме нормална реакция при проблеми.

 7. @Владо и Руми – ап. 29
  Ще ви помоля да не се притеснявате и да ми съобщавате за подобни нередности, за да мога да реагирам своевременно. Колкото до крушките – трябва да се измисли или вариант с датчик, или да разчитаме на съвестни съкооператори, които след като излязат от мазето, гасят след себе си и заключват. Другият и според мен най-добър вариант е да има портиер.

 8. Г-н Управител таксите за общи нужди се заплащат от нашият джоб, а не от наемодателя и не смятам, че при това положение е нужно да представям пълномощно от собственика освен, ако не желаете сабирането на общите такси да става чрез собственика. Това което се опитвам да кажа е че никой няма физическата възможност да отиде в работно време до наемодателя за издаването на подобно пълномощно. Смятам също, че сключеният договор за наем може да позлужи като един вид упълномощяване от страна на наемодателя!

 9. @Евгени Георгиев – 38ап
  Ако не греша, вашият наемодател е строителната фирма „Мегатурс – 1“, построила тази кооперация и която е най-големият собственик. Техен представител задължително трябва да присъства, така че нямате нужда от Пълномощно от тях. Но е хубаво да присъствате на събранието, защото както сам казвате – вие плащате тези сметки, а не наемодателят ви. А пълномощно се изисква от самия закон, когато собственикът е възпрепятстван и не може да се яви. Справка със закона от тук.

 10. Напълно справедливо! Ще подкрепим предложенията на общото събрание и ще съдействаме за всичко.

 11. За всички, които имат регистрация на сайта – публикувах таблица в кой апартамент колко души живеят. За тези, които нямат регистрация – регистрирането става, като изпратите чрез формата за контакт от страница Контакти заявка за регистрация. На посоченият от вас и-мейл ще получите потребителско име и парола. Моля само, пишете за кой точно апартамент/офис става въпрос.

 12. Здравейте на всички,
  чак днес видях предложението на Управителя и коментарите по темата и мисля, че там където има общи части и общи сметки те наистина трябва да се поделят между всички ползватели. Не зная как стои въпроса с останалите офиси в сградата, но офис 1 е абсолютно самостоятелен, с излаз на ул.“Праскова“ и няма допирни точки с общи части от сградата, асансьор, ток, парно или каквото и да е друго,съответно не е редно да плаща за такива разходи.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*