Новият закон за етажната собственост

Законът за управление на етажната собственост е приет на второ четене. Това се случи на заседание на парламента на 13.01.2009. Законът е обнародван в държавен вестник (бр. 6 от 23.01.2009) и влиза в сила от 01.05.2009 г. С приемането му се регламентира управлението на общите части в сградите с етажна собственост. Той засяга над 4 млн. българи, които живеят в режим на етажна собственост. По данни на статистиката около 80% от населението в градовете обитава именно такива жилища в блокове или кооперации.

Различен е начинът, по който се вземат решения от общото събрание. Досега всеки собственик имаше един глас, а от сега нататък делът му ще се изчислява в проценти от общите части на сградата.

Пример:

Ако в една сграда има 20 собственика, то по стария правилник всеки участва с по един глас или с 1/20 във вземането на решения, а Закона налага това да става на база процент от собственоста му върху общите части. С други думи ако едно лице притежава 11% общи части, а друго лице 15% то първото участва с 11 %, а второто с 15 % във вземането на решения.

Използвани са материали от econ.bg и Строителство

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*